måndag 6 september 2010

Så kallade Sverigedemokrater - bara ett par klick från nazismen

På den tiden jag jobbade på Nerikes Allehanda i Örebro hade vi i fotoarkivet en reportagebild som vi fått från FLT (Förenade Landsortstidningar). Det var en bild från ett partimöte med de s.k. "Sverigedemokraterna" i Stockholm, om jag minns rätt var den tagen vid ett partiarrangemang på Karl XII:s dödsdag 30 november.

På bilden såg man en aktivist med nazistflagga med hakkors. Mannen var maskerad med rånarluva. Det var en avslöjande bild. Faktum är att de s.k. "Sverigedemokraterna" har rötter i nynazismen, fast inte enbart i nynazismen.

Sedan har det ju gått några år, det har varit en del interna strider och "partiledningen" har i ett antal år arbetat på att dölja partiets nynazistiska bakgrund och förändra den bild som visas upp för allmänheten. Det har också kommit in en del andra riktningar, främst sådana som hör hemma i den lokala högerpopulismen i Skåne.

De s.k. "Sverigedemokraterna" är ingen nazistiskt uppbyggd organisation. Det finns till exempel ingen väpnad partimilis och ingen führerkult. Men närheten till nynazism och annan extremism finns där fortfarande.

Så sent som för ett drygt år sedan, i april 2009, sedan gjorde Upsala Nya Tidning en granskning av hur "sverigedemokrater" på sina bloggar länkade till ideologiskt närstående hemsidor. Med bara ett par klick var man mitt uppe i den långtgående extremism som ledningen i de s.k. "Sverigedemokraterna" försöker påstå att organisationen avlägsnat sig från.

Det är väl möjligt att "partiledningen" numera har sett till att skaffa undan de där avslöjande länkarna. Men det är ingen gammal historia det handlar om. UNT hittade de många kopplingarna ut i öppen brun extremism så sent som våren förra året.

UNT:s artikel finns på den här länken:

http://www.unt.se/nyheter/sd---tvaring-klick-fraringn-nazismen-270835-Default.aspx

Twingly: Dagens Nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.