måndag 13 september 2010

Ofta låter det på Mona Sahlin som om 2008 års internationella kris aldrig hände i verkligheten

Mona Sahlin kan formulera sig så att allt blir taktik. Ibland blir det riktigt konstigt.

I Aktuellt i TV, en måndagkväll tidigare i valrörelsen, uppträdde hon som om hon trodde att väljarna hade glömt att det för knappt två år sedan bröt ut en internationell finanskris. Den slog hårt mot Sverige utifrån. Den fick tillfälligt världshandeln att sjunka dramatiskt, mer än någon gång i fredstid efter den svåra 30-talsdepressionen. Det drabbade svenska exportföretag mycket hårt, och det kunde inte undvikas att arbetslösheten steg

Nu är vi på väg ur den krisen, produktionen ökar igen och arbetslösheten sjunker, även om spåren avc krisen fortfarande märks.

Men i Mona Sahlins taktiskt uträknade sätt att beskriva det så finns den internationella krisen inte med. I Aktuellt hade hon i stället det här orsakssambandet – fyrpartiregeringen hade följt skattesänkarvägen och den hade misslyckats och jobben ”hade försvunnit”.

Socialdemokraterna har ogillat alla fyra stegen i jobbskatteavdraget och röstat emot samtliga, även om de just nu accepterar dem i alla fall, samtidigt som de säger att alltihop var fel.

Jobbskatteavdraget gjorde det mer lönande att arbeta. Men detta kunde givetvis inte förhindra att Sverige drabbades kraftigt när en internationell kris minskade investeringar och efterfrågan på svenska exportvaror.

När krisen som kom utifrån var som djupast var förstås frågan en av frågorna om det skulle tas ett steg till med jobbskatteavdraget. Men då behövdes också en expansiv finanspolitik som understödde riksbankens räntesänkning för att förhindra att konjunkturnedgången förvärrades med långt mer allvarlig arbetslöshet.

Hade regeringen då följt socialdemokraternas recept när det gäller jobbskatteavdraget så hade arbetslösheten förvärrats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.