fredag 3 september 2010

Billig alkohol och bidragslinje hör ihop

Bland mycket annat i fyrpartialliansens valmanifest fanns en höjning av alkoholskatterna. Den finns det goda skäl för. Det var inte detta en del lobbyintressen hade väntat sig av en borgerlig regering. Men för en alliansregering som har arbetslinjen som en huvudlinje är billig alkohol ett hot mot den borgerliga politikens möjligheter att lyckas.

Jag skrev om det här i februari i år, en gästkrönika i Borås Tidning (m). Den krönikan handlade mycket om Storbritannien. Men om Sverige skrev jag det här:

" Under alliansregerandet har något intressant hänt, den borgerliga alkoholhögern, vars attityder bredde ut sig i allt fler partier före 2006 har blivit tystare och förlorat makt och anseende. Regeringspolitiken har inte inneburit de alkoholskattesänkningar som det förut kampanjades om.

Perspektivet bestäms nu av fyrpartialliansens kamp för att minska sjuktalen och få människor åter till arbetsmarknaden samt att ta itu med det osannolika ekonomiska kaos som uppstod när samspelet mellan vård, sjukförsäkring och arbetsmarknadspolitik tilläts bryta ihop.

Billig, lättillgänglig alkohol hör logiskt ihop med bidragslinjen, där socialförsäkringarna tyngs ned av arbetskraft med nedsatt förmåga och större sjuklighet. När arbetslinjen blivit så central i alliansens politik har de kommersiella alkoholbolagen ännu tydligare än förut blivit alliansens motståndare, i den meningen att framgång för alkohollobbyn betyder sämre möjligheter att lyckas med allianspolitik.

Hur mycket av detta som kommer att sägas öppet, under valåret och därefter, återstår att se. Gamla attityder sitter hårt i alkoholfrågor. Bland alliansens väljare och riksdagsledamöter finns också rätt många som främst är intresserade av helt andra saker än kampen för arbetslinje, hälsa och återupprättade socialförsäkringar.

Men är Iain Duncan Smith
[tidigare partiledare, numera, hösten 2010, minister och uppmärksammad bland annat för hård kritik motalkoholindustrin] möjlig som ledande socialpolitiker hos engelska tories, ett parti som traditionellt haft väldigt nära band till alkoholintressena, så borde samma samband mellan borgerliga politiska mål och minskad alkoholkonsumtion kunna slå igenom inte bara hos de vanligen alkoholrestriktiva fp, c och kd, utan även i moderata samlingspartiet.

Om jag rätt har förstått mig på statsministern har det redan skett, även om han är lågmäld också i den frågan. "


Det kan naturligtvis tilläggas att en del politiker inom olika allianspartier främst verkar vara intresserade av att låta alkoholtillverkare (s.k. vingårdar, men också bryggerier och brännerier) öppna privata Systembutiker invid jäsnings- och brännerilokalerna. Jordbruksministern och hans riksdagskollega (c) i F-län, Annie Johansson, är två lokala exempel här i Småland. Den här frågan drivs särskilt från LRF-håll, där man har ett högst speciellt intresse i frågan, som stor ägare i en fabrik för spritdestillation, Mackmyra Whisky utanför Gävle. Detta är dock en fråga som regeringen lagt åt sidan i utredning. Man har inte gått alkohollobbyn till mötes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.