onsdag 27 oktober 2010

Straffet för att bli kristen pastor - att bli hängd

Iran är ett land där det är många verkställda dödsdomar, som bland annat används för att slå mot politiskt oliktänkande. Men även religionsförföljelser pågår, och de drabbar bland annat kristna, liksom muslimska riktningar som inte godkänns av de styrande. Utomlands rapporteras det nu om att en pastor i en evangelisk församling dömts till döden, därför att han stått upp för sin kristna tro.

Dödsdomen är inte ny, fallet har pågått många månader men vad jag sett inte kommit över nyhetströskeln i Sverige. De senaste, obekräftade uppgifterna, gör gällande att hängningen kanske skulle ha skett tidigare i den här veckan, men att den sköts upp till senare.

En del om denna förföljelse finns att läsa på den här länken.

Att iranska dödsdomar mot politiskt eller religiöst oliktänkande inte uppmärksammas nämnvärt i svenska medier är mer regel än undantag. Jag har tidigare skrivit i Svenska Dagbladet om ett sådant fall, där en journalist och en miljöaktivist ur den kurdiska minoriteten blev dömda att hängas. Hur det sedan gick i de fallen är oklart, åtminstone såvitt jag vet. Internationell uppmärksamhet verkar ha gjort att minst en av de dödsdomarna omprövades.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.