onsdag 27 oktober 2010

Samma nyhet - men ändå helt olika. Så kan filtret fungera hos Tidningarnas Telegrambyrå

Ibland blir det tydligare än vanligt. Vårt nyhetsflöde påverkas av sållningen och filteringen på nyhetsbyråerna - i Sveriges fall TT (Tidningarnas Telegrambyrå), som är helt dominerande.

Det här exemplet är från morgonen den 27 oktober 2010. Med bara cirka sex timmars mellanrum skickar de båda svenskspråkiga nyhetsbyråerna, i de två huvudstäder där det talas svenska, ut telegram om att Manfred Nowak yttrat sig om tortyr. Nowak är en jurist från Österrike som bl.a. fungerar som "särskild rapportör" inom FN i frågor om tortyr och grym, omänsklig och förnedrande behandling.

Först Tidningarnas Telegrambyrå (TT) i Stockholm (Detta har jag klippt från Svenska Dagbladets hemsida, men samma telegram användes med precis samma text även av Sveriges Radios Ekoredaktion, Borås Tidning och förmodligen många fler):

"FN: Utred tortyr under Bushåren"

Publicerad: 27 oktober 2010, 01.43. Senast ändrad: 27 oktober 2010, 06.37

"Det är stor skillnad när det gäller tortyr mellan Bushregeringen och Barack Obamas, säger FN:s tortyrutredare Manfred Nowak. Det tidigare bruket av hårda förhörsmetoder förekommer så vitt han vet inte längre.
Nowak begär att USA utreder förhörsmetoderna under George Bush dy:s år som president liksom USA:s samarbete med stater som brukar tortyr.
Den österrikiske juristen Manfred Nowak rapporterar sedan sex år om förekomsten av tortyr i världen."


Sedan Finska Notisbyrån (FNB) i Helsingfors (Detta har jag klippt från Hufvudstadsbladets hemsida):

"FN: Tortyr fortfarande vanligt"

Publicerad: 27/10 07:48 ›uppdaterad: 27/10 07:48

"Tortyr är fortfarande vanligt runt om i världen, enligt FN:s människorättsrapportör Manfred Novak. Han säger att miljontals fångar lider av omänsklig behandling i FN:s medlemsländer.
Manfred Novak har besökt 18 länder, det vill säga i cirka tio procent av FN:s medlemsländer under det senaste året. Av dem var det bara Danmark som inte hade ett enda tortyrfall. Egypten, Algeriet, Zimbabwe och Kuba vägrade släppa in Novak i landet.
– Jag tycker att antalet länder som jag har besökt är representativt så besöken ger nog en sorglig bild av situationen, säger Novak.
Han uppskattar att största delen av världens cirka 10 miljoner fångar behandlas omänskligt och förnedrande."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.