lördag 13 november 2010

Journalistikens brister har oftast andra orsaker än medieägandet

I flera tidningar och debattfora pågår en debatt om medieägandet, och framför allt om de medier som på olika ätt kan räknas till Bonnierföretagen. Debatten har startats av kulturredaktionen på Aftonbladet, och det finns en hel del kritiskt att säga om den artikelserie de haft.

Även jag har nu varit med på ett hörn i den debatten, med ett inlägg på den med Dagens Nyheter samverkande debatt-sajten Newsmill. Min artikel finns på den här adressen, och på samma hemsida finns också länkar till en rad andra inlägg i samma debatt.

Newsmill skriver jag bland annat:

" Att nyhetsjournalistiken kommit i rätt mycket numerärt underläge gentemot arméerna av pressekreterare, informationschefer och PR-byråmanipulatörer är inte heller någon följd av Bonnierföretagens ägande av olika medier.

Snarare är de Bonnierägda tidningarna likaväl som andra inne i en ond cirkel av försvagade personella resurser för självständigt bedriven journalistik och floder av material som flyter in och snabbt och billigt kan klistras in, men som inte så sällan har initierats eller påverkats av intressen som betalat för ett visst innehåll. "

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.