onsdag 13 april 2011

Annie Johansson (c) - en skenliberal representant för Timbroförbundarna inom centerpartiet

I ett annat sammanhang har jag skrivit om den nuvarande rikspolitikens båda ledande småländska centerpartister att jordbruksminister Erlandsson i Kronoberg är en bondeförbundare och riksdagsledamoten (och tilltänkta partiledarkandidaten) Annie Johansson i Värnamo en Timbroförbundare. [OBS Betr. namnändring m m se Tillägg 2 längst ned i texten]

Vatten på kvarn har jag fått tack vare en högst observant krönika i Upsala Nya Tidning av Aron Lund, som har lagt märke till den anmärkningsvärt högervridna ensidigheten i de ideologiska böcker som Annie Johansson rekommenderar på sin centerpartistiska hemsida.

På en del håll i centerpartiet anses det nu fint att beskriva sig som liberal. Vi som minns Olof Johansson och en del andra framträdande centerpartister har alltid satt en del frågetecken för substansen i denna påstådda liberalism. När det gäller Annie Johansson måste frågetecknen bli rätt stora. Ursäkta det följande ganska långa klippet ur Aron Lunds krönika i Upsala Nya Tidning!

[På sin hemsida rekommenderar riksdagsledamoten Annie Johansson (c) ... ]"för ideologisk vägledning ... sammanlagt tre böcker — alla utgivna på Timbro förlag. En är oförarglig (Johan Norbergs globaliseringsoptimistiska Till världskapitalismens försvar) men de andra två uppseendeväckande, åtminstone som riktmärken för någon som ska representera centerpartiet.

Nästa lästips är Robert Nozicks Anarki, stat och utopi, en nyliberal utredning av vad staten kan tillåtas göra i ett samhälle som postulerar att äganderätten är fullkomligt okränkbar. Svaret: inte mycket. Sist men inte minst (1220 sidor) finns där Ayn Rands 'Och världen skälvde'. Rand, amerikansk-rysk författarinna med en del verkligt fruktansvärda litterära olyckor på sitt samvete, är politikens svar på L. Ron Hubbard: hälften science fiction-skribent och hälften kultledare, med störst talang för det senare. (Det är inte alla som klarar att grunda en sekt på slagord om självständighet och individualism.)

'Och världen skälvde' beskrivs av Johansson som ”en filosofisk, skönlitterär bok”, vilket dock förefaller lika orättvist mot bägge adjektiven. Det är en pubertal övermänniskoskröna om heroiska storföretagare med stålblick och grop i hakan, som i protest mot den parasiterande allmänheten bryter sig ur välfärdsstaten och flyr till en hemlig dal för att bygga en ny skön värld utan socialister och svaghet. Till detta tingens brödraskap hör bland annat en filosofiskt lagd norsk sjörövare som, likt en något torftigare kapten Nemo, har tagit till de sju haven för att undfly skattetrycket i sitt hemland — tyvärr inte avsedd som comic relief utan som hjältegestalt.

Politiker får förstås ha dålig smak för böcker, annars vore Sverige inte Sverige, men det är värre om de har smak för dålig politik. Johansson nöjer sig inte med att hylla Och världen skälvde som litterärt verk, utan vill också utnämna Ayn Rand till ”en av 1900-talets största tänkare”.

Tillägg 1 (20/4 2011): UNT:s artikel har följts av en ledare i Smålandsposten (m) i Växjö, den finns här.

Tillägg 2 (13/9 2011): Annie Johansson heter numera, efter giftermål i somras, Annie Lööf, och som framgått i alla tidningar och andra medier är hon föreslagen av valberedningen till partiordförande i centerpartiet. Hemsidan som nämns ovan låg kvar med boktipsen oförändrade i åtskilliga månader. Först ett stycke in i hennes ordförandekampanj, när hon fått två medtävlare, raderades den och ersattes av en ny sida som också har hennes nya efternamn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.