torsdag 12 maj 2011

Kärnkraft som i Sverige - lägre utsläpp! Eller gas som i Tyskland - större utsläpp?

Det är slående att det åter blivit så tyst om koldioxiden och klimathotet, och alldeles särskilt när medierna rapporterar om det som nu pågår i tysk energipolitik. Men denna är verkligen inget föredöme. Om detta skrev jag nyligen i Jönköpings-Posten, i en artikel som inte är tillgänglig på deras hemsida. Men här är ett par utdrag om det som är - eller borde vara - en kärnpunkt när vi ser på olika länders resultat i energipolitiken:

" Efter jordbävningen i Japan, är samhällsdebatt och nyhetsrapportering mer eller mindre tillfälligt tillbaka i 70-talet. I Tyskland betyder det att de låser sig ännu mer i den energipolitik de haft ganska länge.

Den kärnkraft de har ska då inte som hos oss hållas i drift med nya investeringar, ökad effekt och skärpt säkerhet. Den ska inte heller på lite längre sikt ersättas med modernare och större reaktorer med kylsystem som går med självcirkulation utan behov av reservström för nödfall.

I stället ska den stängas av successivt. ... Till och med i Sverige finns en spridd uppfattning att tysk energipolitik är grönare än svensk. "

Men fakta om koldioxidutsläppen per invånare och i förhållande till produktionen visar att verkligheten är den motsatta. Svensk energipolitik innebär väsentligt mindre utsläpp än tysk, och dessutom går det att minska utsläppen ytterligare genom att ta fasta på det som gör att Sverige har det minst dåliga resultatet av alla industriländer. I J-P-artikeln skrev jag också:

" Jämfört med det ”gröna” Tyskland har Sverige ganska kallt klimat, långa transporter och många starkt energikrävande basindustrier. Men tysk energipolitik gör att deras koldioxidutsläpp i förhållande till produktionen är omkring 125 procent större än de svenska.

Bland världens industrialiserade länder är Sverige bäst – eller rättare sagt minst dåligt – i just den här grenen. Det beror bara till en del på vår vattenkraft.

Att vi är ett minst lika avancerat export- och industriland som Tyskland, men har utsläpp som är klart mindre än hälften av deras nivå, beror på att Sverige satsat på både kärnkraft och biobränslen. Skogsindustrin och skogsbruket har tillsammans med kärnkraftverken gjort Sverige världsbäst. ... Men vi ska inte se tyskarnas energipolitik som grönare än vår.

De har visserligen gjort ett stort skrytnummer av generösa bidrag till solceller. Men deras huvudlinje är att avveckla kärnkraften och fördjupa beroendet av fossila bränslen.

Tysk brunkolseldning fortsätter i stor skala. Den gigantiska gasledningen i Östersjön visar hur fossilgasen är och förblir kärnan i den förment gröna tyska politiken. "


Tilläggas kan att vi här har ett prov på hur otack ofta är världens lön. Kärnkraftföretagen, skogsbruket, skogsindustrin och fjärrvärmebolagen har tillsammans möjliggjort att Sverige är så mycket bättre än Tyskland och många andra länder på att hålla nere utsläppen av växthusgaser. Men det är inte ofta de som arbetar med kärnkraft, skogsprodukter eller fjärrvärme får något tack för det. Snarare är det tvärtom, de brukar ofta bli kritiserade och nedvärderade.


Ännu en sak att tillägga är att om Sverige för 30 år sedan, under den stora kärnkraftstriden, hade valt den tyska vägen, stoppat kärnkraftutbyggnaden och börjart avveckla väl fungerande reaktorer, så hade vi med största säkerhet i dag varit fast i det naturgasberoende där Tyskland och andra länder befinner sig. Det verkliga politiska alternativet till kärnkraften kring 1980 var inte vindkraftverk eller solceller utan ett storskaligt införande av fossilgas för uppvärmning och elproduktion. Detta gjordes mycket tydligt från inte minst Thorbjörn Fälldins och centerpartiets sida. Däremot har andra kärnkraftmotståndare sedan dess lärt sig att tala tyst om den saken.


Den tyska gasimporten i ledningen genom Östersjön är det inget tal om att avveckla från den tyska regeringens sida - där bygger man tvärtom fast sig allt hårdade. Det är bra att Sverige inte gjort samma storskaliga misstag.


Helt har Sverige dock inte hållit den fossila gasen borta, i både Göteborg och Malmö finns nu ganska stora fossilgaseldade kraftvärmeverk knutna till fjärrvärmesystemet. En pipeline för naturgas som är gaslobbyns främsta projekt kommer enligt det senaste beslutet att förlängas genom Småland så att den når Jönköping i stället för som tidigare Gnosjö.


Detta är negativt, men dock bara en bråkdel av vad som hade blivit följden om Sverige hade följt en tysk linje i energipolitiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.