fredag 20 maj 2011

Ett landslag som vann guld men gjorde bort sig då det kom hem

Finlands landslag i ishockey vann rättvist över det svenska landslaget i VM-finalen nyligen. Sverige hade under turneringen förlorat mot Norge, medan Finland hade lyckats slå ut Ryssland i semifinalen. Mot den bakgrunden är det inte mycket att tillägga om guldets rätta ägare än att finalen slutade med att det bättre laget vann.

Men idrottsmän och deras tränare och andra ledare ska vara goda förebilder även utanför isen eller planen. Firandet i Helsingfors när laget kom hem har därför väckt en mycket pinsam uppmärksamhet, inte minst därför att det så mycket präglades av spritens verkningar.

Detta gällde inte bara publik som kommit till firandet i berusat skick. I pressen i Finland har det kritiserats att en del spelare och funktionärer anställda i hockeyförbundet också deltog i fylleriet i samband med det högtidliga mottagandet.

Hur det var ställt inom landslaget och dess tränare och andra funktionärer syns bara alltför väl på detta You Tube-klipp, som Vasabladet tipsar om i ett ledarstick som är publicerat även på tidningens hemsida. Spelare och tränare hälsas välkomna hem till Finland med röda mattan utrullad på flygplatsen, och en av dem leds uppenbart berusad utför flygplanstrappan och drullar på öronen så snart han kommit ner på marken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.