fredag 10 februari 2012

Bernard-Henri Lévy till hårt angrepp mot högerextrem festföreställning i Wien, där ledande "Sverigedemokrater" fanns bland hedersgästerna

Bernard-Henri Lévy är Frankrikes kanske mest internationellt kände opinionsbildare, bland annat i Le Point och den egna tidskriften La Règle du Jeu (Spelets Regler). Där skrev han för några dagar sedan om en tillställning i Wien där ledande s.k. "Sverigedemokrater" festade med ideologiska vänner och förebilder.

Levy kritiserade framför allt Marine Le Pen, arvtagare och ny partiägare i Front National, det högerpopulistiska och nyfascistiska parti hennes antisemitiske far grundade och styrde i årtionden. Nu är hon presidentkandidat.

Jag skrev i Eskilstuna-Kuriren (lib) i fredags (10/2 2012) om Lévys artikel som tryckts på andra språk i Die Welt och Huffington Post. Den har även ett speciellt svenskt intresse. Marine Le Pen var på bal i Wien ihop med bland andra riksdagsmännen Björn Söder och Kent Ekeroth (SD) – i högst speciellt österrikiskt sällskap. Det var ingen vanlig bal, utan en politisk högtidssammankomst för en del av den politiska ytterhögern i Europa.

"Arrangörerna är", skrev jag i E-K, "en radikal riktning inom studentsammanslutningar som under 1900-talet blev fästen för den pangermanska extremism som kom att nazifiera Österrike. Efter kriget har nostalgi och bortförklarande av nazism haft en härd i sådana organisationer.Bakom arrangemanget dit partier i Frankrike och Sverige sände höga företrädare som hedersgäster stod särskilt radikala riktningar i denna speciellt österrikiska miljö."

Lévy gör i sin internationellt uppmärksammade artikel en skarp vidräkning med hur Le Pen med sin närvaro gav sitt stöd till en politisk miljö där antisemitism är en långvarig tradition.

" Det han skriver gäller", skrev jag i E-K, "i samma grad de svenska gästerna. Fast deras närvaro var ju inte så offentlig i Sverige – dåvarande vpk-gräsrötter brukade inte heller få veta onödigt mycket om vad Lars Werner sade i Moskva.SD-delegationens deltagande avslöjades i alla fall, i den förträffliga Wien-tidningen Der Standard, av en reporter som smög sig in trots portförbud."

Parallellen mellan SD-toppens uppträdande i LePen- och andra liknande sammanhang och dåvarande vpk-ledningens aktiviteter på sovjetiska kongresser är ganska uppenbar, men det är ju sällan det skrivs om den saken. Se dock den här bloggen sensommaren 2010, om SD-delegation på nyfascistiska Front Nationals kongress.

*
Hela min artikeln om detta ämne i Eskilstuna-Kuriren finns på den här adressen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.