söndag 30 maj 2010

Dawit Isaak - fängslad företrädare för det fria ordet

Sedan 2003 har jag skrivit många artiklar om Dawit Isaak, kulturjournalisten och författaren som tillsammans med alla andra framträdande personer i Eritreas oberoende medier spärrades in 2001, då regimen krossade den fria pressen i landet. Dawit Isaak är svensk medborgare och under de år då politisk frihet var på väg i Eritrea medverkade han i tidningen Setit i Asmara.

I maj 2010 var jag en av undertecknarna av ett upprop för Dawit Isaaks frigivning, där några av de andra deltagarna var de tidigare statsministrarna Ingvar Carlsson och Ola Ullsten, samt en rad svenska och utländska kulturpersonligheter, bland dem en del internationellt mycket kända författare. Detta upprop publicerades i The Guardian i London, samt i svensk översättning och med hela namnlistan i Expressen. Det viktigaste nya förslaget i uppropet är att ett läkarteam skall ställas i beredskap för att omedelbart kunna resa och undersöka Dawit Isaak, som nu av allt att döma finns i ett mycket hårt fängelse, som kan betecknas som ett verkligt dödsläger. Dagligen bör det sedan begäras inresetillstånd för detta läkarteam.

Länken till uppropet i Expressen är den här:

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1998243/for-dawits-kamp-direkt-med-eritrea

Tidigare i maj gjorde företrädare för åtta organisationer ett inlägg på Dagens Nyheter Debatt, med kritik mot EU.s fortsatta ekonomiska stöd till regimen i Eritrea.
De hänvisade då bland annat till en av mina artiklar om hur internationella (och även svenska) gruvföretag är på väg att bli betydelsefulla ekonomiska stöttepelare för förtrycket i Eritrea.

Länken till denna DN-artikel är den här:

http://www.dn.se/debatt/stryp-eus-bistand-tills-isaaks-dodslager-stangts-1.1086593

Min egen artikel i Upsala Nya Tidning har den här länken:

http://www.unt.se/startsidan/kina-och-tyskland-stoumlder-eritrea-133104-default.aspx

I samma ämne skrev jag i Eskilstuna-Kuriren om hur svenska Lundingruppen 2009 lurade den svenska pressen att tro att de skulle lämna Eritrea, medan de i själva verket har stannat kvar och fördjupat samarbetet med regimen som håller Dawit Isaak fången. Länken är den här:

http://www.unt.se/startsidan/kina-och-tyskland-stoumlder-eritrea-133104-default.aspx

Om dessa gruvföretag som stödjer Dawit Isaaks plågoandar har jag för en liten tid sedan också skrivit i Dagens Nyheter, på en av kultursidorna. Länken är den här:

http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/svensk-guldjakt-i-eritrea-1.1075218

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.